Nieuws/Buitenland
270772
Buitenland

VN-Veiligheidsraad bijeen over Jeruzalem

Rellen op de Tempelberg.

Rellen op de Tempelberg.

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen om te praten over de situatie in Jeruzalem, waar het geschil tussen Israël en Palestijnen over de toegang tot de Tempelberg voor de bloedigste taferelen in jaren heeft gezorgd.

Rellen op de Tempelberg.

Rellen op de Tempelberg.

Zweden, Egypte en Frankrijk hebben volgens diplomaten om spoedberaad gevraagd. ,,We moeten dringend bespreken hoe we de roep om de-escalatie in Jeruzalem kunnen steunen'', zei de Zweedse VN-ambassadeur Carl Skau zaterdag.

Generaal-majoor Yoav Mordechai bood zaterdagavond enig perspectief door op de website Ynet te zeggen dat er bereidheid bestaat de omstreden metaaldetectoren weg te halen zolang het alternatief maar garandeert dat er geen volgende aanslag plaatsvindt. Israël Radio meldde dat de verantwoordelijke ministers zondag vergaderen over de veiligheidsmaatregelen op en rond de Tempelberg.

Israël dirigeerde eerder op de dag extra troepen naar de bezette Westelijke Jordaanoever. Een legerwoordvoerder zei dat een inval is gedaan in het huis van de Palestijn die vrijdagavond drie Israëlische burgers doodstak, terwijl die zaten te eten.

De dader werd door militairen neergeschoten en ter behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De aanval ,,voor God, zijn profeet en de Al-Aqsa-moskee'' had hij via Facebook aangekondigd ervan uitgaande dat hij het er niet levend vanaf zou brengen.

Het Palestijns ministerie van Gezondheidszorg maakte bekend dat zaterdag buiten Jeruzalem tijdens een confrontatie een Palestijn om het leven is gekomen. Details werden niet gegeven. Het dodental kwam daarmee op zeven in twee dagen.