Nieuws/Buitenland
2707755
Buitenland

Ook politieke kopstukken spreken zich uit

Geliefde Khashoggi: ’Jouw prachtige lach altijd in mijn ziel’

NEW YORK - De verloofde van de Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft op Twitter gereageerd op de dood van haar geliefde. „Ze hebben jouw lichamelijke aanwezigheid van deze wereld genomen. Maar jouw prachtige lach zal voor altijd in mijn ziel zitten”, schreef Hatice Cengiz.

Ondertussen hebben ook de Verenigde Naties zich uitgesproken. De zaak moet „snel, grondig en transparant” worden onderzocht, zegt VN-chef António Guterres. Hij reageerde zaterdag op de officiële erkenning van de Saudische autoriteiten dat de journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, begin deze maand is omgekomen op het Saudische consulaat in Istanbul. Guterres noemt het overlijden van de journalist „ten diepste zorgwekkend.”

Volgens de Saudische aanklager stierf Khashoggi door „een gevecht” op het consulaat. Amnesty International noemt dat ongeloofwaardig en stelt dat alleen een onafhankelijk onderzoek kan verhinderen dat „de omstandigheden rond de moord onder het tapijt worden geveegd.” De mensenrechtenorganisatie noemt de dood van de journalist „een weerzinwekkende en buitengerechtelijke executie.”

EU: geloofwaardig onderzoek

EU-buitenland chef Federica Mogherini noemde de dood van Khashoggi „uiterst verontrustend.” De EU wil een „geloofwaardig en transparant onderzoek, waarbij licht geworpen wordt op de omstandigheden van zijn dood.”

De Amerikaanse president Donald Trump zei tegen journalisten „ontevreden” te zijn met de Saudische verklaring. Hij zei echter ook dat het mogelijk was dat kroonprins Mohammed bin Salman niet op de hoogte was van de moord.

Lichaam

Een van de belangrijke onbeantwoorde vragen is waar het lichaam van Khashoggi is gebleven. Een Turkse functionaris zei te verwachten dat dit snel duidelijk zal worden. Hij voegde eraan toe dat de Turkse autoriteiten DNA van de omgekomen journalist hebben veiliggesteld en daarvoor dus niet afhankelijk zijn van medewerking van Saudi-Arabië.