Nieuws/Binnenland
270796688
Binnenland

Geen einddatum voor biomassa

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Den Haag - Het besluit over de afbouw van subsidies voor omstreden biomassacentrales wordt nog verder richting de verkiezingen geschoven. Het kabinet wil eerst een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Minister Wiebes (Klimaat) en staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) willen ’zo snel als dat haalbaar en betaalbaar’ is, af van biomassa voor warmtenetten en elektriciteit. Voor elektriciteit worden al geen nieuwe subsidies meer afgegeven, maar bestaande subsidies lopen vaak nog jaren door.

Voor de productie voor warmtenetten en de glastuinbouw worden nog wel subsidies gegeven voor het gebruik van houtige biomassa. Het kabinet moet daar van de Tweede Kamer mee stoppen. De milieubeweging maant het kabinet ook al langer om haast te maken met een afbouwpad. Maar wanneer dat precies gaat gebeuren, gaat het kabinet dus pas eind dit jaar bepalen.

Vrijdag kwam het kabinet met een langverwacht pakket aan regels waaraan biomassa moet voldoen. Bepaalde vormen van biomassa liggen steeds meer onder vuur vanwege luchtvervuiling en overzeese import. Er komen nu onder andere strenge eisen op het gebied van uitstoot voor biomassacentrales in woonwijken.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd