Nieuws/Binnenland
2710725
Binnenland

Hinder treinreizigers, Oostvaarders-spandoeken

Loos alarm bij provinciehuis in Lelystad

Het provinciehuis staat aan de Visarenddreef.

Het provinciehuis staat aan de Visarenddreef.

LELYSTAD - Het pakketje dat sinds maandagochtend voor de deur lag bij het provinciehuis in Lelystad, is geen explosief. Dat meldde de politie na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). De afzetting rond het provinciehuis wordt opgeheven. Op het provinciehuis in Lelystad zijn ook spandoeken aangetroffen met daarop leuzen over de Oostvaardersplassen.

Het provinciehuis staat aan de Visarenddreef.

Het provinciehuis staat aan de Visarenddreef.

De commissaris van de koning Leen Verbeek zegt in een reactie aan De Telegraaf geschrokken te zijn. Hij vervolgt door te zeggen dat de incidenten van maandagochtend niets afdoen aan de plannen die zijn gesmeed voor de Oostvaardersplassen.

De commissaris zegt ’totaal geen respect’ te hebben voor de anonimiteit waarin dit gebeurt: „Er is kennelijk een groep ondergrondse actievoerders met anarchistische kantjes. Het is vervelend als zij denken dat ze het democratisch besluit kunnen beïnvloeden: dat zal niet gebeuren.”

Voorbijgangers ontdekten maandag in alle vroegte het verdachte pakketje bij het provinciehuis.

Op Twitter circuleert een afbeelding van een spandoek met de tekst Welkom in de schiettent van SBB. Met dat laatste wordt mogelijk Staatsbosbeheer bedoeld. Vorige maand besloot de provincie Flevoland dat er zeker duizend herten in de Oostvaardersplassen zullen worden afgeschoten.

De politie weet nog niet of er een verband is tussen de spandoeken en het aangetroffen verdachte pakketje.

Op Twitter circuleert dit spandoek.

Op Twitter circuleert dit spandoek.