Nieuws/Buitenland
2712229
Buitenland

Ecosysteem zou bedreigd worden

Zambia wil 2000 nijlpaarden doden

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

LUSAKA - Zambia heeft een plan nieuw leven ingeblazen om tweeduizend nijlpaarden gecontroleerd te doden in de komende vijf jaar. Dat heeft de Zambiaanse minister van Toerisme Charles Banda maandag gezegd. Twee jaar geleden kwam het land al met het plan, maar dat werd na protesten van dierenrechtenactivisten van tafel gehaald.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

Volgens Banda is de nijlpaardenpopulatie te groot voor het wateroppervlak van de rivier Luangwa waar de meeste van de dieren leven. Verplaatsen naar een andere locatie in het Zuid-Afrikaanse land is geen optie, want dat is te duur.

„Het South Luangwa National Park heeft een populatie van meer dan 13.000 nijlpaarden, maar het gebied is slechts geschikt voor 5000 exemplaren”, zei Banda, eraan toevoegend dat het ecosysteem bedreigd zou worden. „Het zou erg duur zijn om de nijlpaarden naar andere wateren te verplaatsen. Op dit moment is de enige optie die we hebben het doden van de nijlpaarden.”

De Britse liefdadigheidsinstelling Born Free leidde in juni 2016 de campagne tegen het ruimen van de beesten en omschreef het als een trofeejacht. Maandag meldt Born Free op haar website dat Zambia er niet in geslaagd was om sterke, wetenschappelijke bewijzen te leveren die aantonen dat er een overpopulatie van nijlpaarden in de rivier Luangwa is.