Nieuws/Buitenland
2714064
Buitenland

Moskou: stemming over naam Macedonië vervalst

MOSKOU - De stemming in het Macedonische parlement die de verandering van de naam van het land ondersteunde, is gemanipuleerd door een combinatie van chantage, bedreigingen en het kopen van stemmen. Dat zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Het parlement van Macedonië keurde vrijdag een voorstel goed om de naam van het land te veranderen, waardoor de oplossing van een decennia oud geschil met Griekenland een stap dichterbij kwam. Dit kan ook een mogelijke toetreding tot de NAVO vergemakkelijken, iets waar Moskou tegen is.

,,Wij beschouwen wat er gebeurde als een openlijke schending van alle normen, vanuit zowel juridisch als moreel oogpunt. Dergelijke vuile manipulaties kunnen niet worden gezien als een uiting van de wil van parlementariërs'', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de verklaring zijn acht stemmen die nodig waren om een tweederdemeerderheid te bereiken en constitutionele veranderingen te kunnen doorvoeren, ,,door chantage, bedreiging en omkopen van oppositieleiders'' veiliggesteld.