Nieuws/Buitenland
2714215
Buitenland

Orkaan Willa nu in zwaarste categorie 5

MIAMI - De orkaan Willa, die over de Grote Oceaan richting Mexico raast, is maandag zover in kracht toegenomen dat ze nu in de hoogste categorie 5 valt. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) in Miami meldt windsnelheden van 260 kilometer per uur met uitschieters naar boven. In de loop van dinsdagmiddag of avond (lokale tijd) komt Willa aan land. Dat zal gepaard gaan met overvloedige regenval, tot plaatselijk wel 450 millimeter.

De Mexicaanse staten Sinaloa en Nayarit hebben de scholen in de kustregio gesloten en zijn druk bezig schuilkelders in gereedheid te brengen en opvangcentra in te richten. Ook de staat Jalisco bereidt zich voor. De eilandengroep Islas Marias, zo’n honderd kilometer uit de kust, wordt als eerste bedreigd. Het NHC, dat Willa omschrijft als „extreem gevaarlijk”, acht de kans groot dat het oog van de orkaan er precies overheen trekt. Mogelijk wordt daarna Mazatlan, een populair toeristenoord, vol getroffen.

Iets verder naar het zuiden zwakte de tropische storm Vicente wat af, maar ook deze kan voor veel wateroverlast zorgen in het zuiden en zuidwesten van Mexico. Het NHC waarschuwt voor overstromingen en aardverschuivingen.

Drie jaar geleden hield Patricia, een van de krachtigste orkanen in de geschiedenis, huis aan de Mexicaanse Pacific-kust. Duizenden mensen werden gedwongen hun huis te verlaten.