Nieuws/Binnenland
2717453
Binnenland

Slotervaartziekenhuis sluit spoedeisende hulp

AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds dinsdag 12.30 uur de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert.

Deze maatregel geldt niet voor MC IJsselmeerziekenhuizen, die samen met MC Slotervaart, uitstel van betaling heeft aangevraagd. Volgens bestuursvoorzitter Sjoerd de Blok is er weinig acute zorg in de „rurale omgeving” (platteland) waarin de ziekenhuizen zich bevinden.

Tichem sprak van een „ontzettend slecht bericht” voor de ruim tweeduizend medewerkers in de ziekenhuizen. Volgens haar gaan wel alle geplande behandelingen en afspraken die patiënten hebben staan door. „De patiëntenzorg blijft op dit moment gegarandeerd”, verzekerde zij nogmaals. Door het uitstel van betaling is volgens haar sprake van een „buitengewoon onzekere situatie.” „Een faillissement lijkt reëel op korte termijn.”

Het is op dit moment niet duidelijk of de salarissen van deze maand aan het personeel van de ziekenhuizen worden uitbetaald. De medewerkers die in dienst zijn, kunnen terecht bij het UWV. Maar voor de medewerkers die extern worden ingehuurd, waar vooral bij het Slotervaartziekenhuis sprake van is, geldt dat niet. Op de vraag of die mensen nog wel komen werken nu ze geen zich hebben op betaling, antwoordde Tichem dat ze later op de dag in gesprek gaat met de bewindvoerder om voor hen een oplossing te vinden.

Op dit moment zijn in het Slotervaartziekenhuis 150 bedden bezet. In de IJsselmeerziekenhuizen liggen zo’n tweehonderd patiënten. Volgens Sjoerd de Blok, voorzitter van de raad van bestuur van MC IJsselmeerziekenhuizen, werkt het personeel hier de komende tijd gewoon door. „We gaan gewoon door, onze hardwerkende verpleegkundigen en artsen zullen tot de dag dat er meer duidelijk is, strijden voor kwalitatieve patiëntenzorg.”