Nieuws/Binnenland
272260006
Binnenland

Protesten in China tegen coronamaatregelen na fatale brand

URUMQI - Een brand met zeker tien doden heeft tot grote protesten geleid tegen de coronamaatregelen in de Chinese stad Urumqi in de provincie Xinjiang. Op videobeelden is te zien dat veel mensen door de straten lopen en schreeuwen dat de strenge lockdown moet worden opgeheven.

Donderdag kwamen tien mensen om het leven door een brand in een flatgebouw in Urumqi. Vanwege de strenge coronamaatregelen mogen mensen honderd dagen hun huis niet verlaten in de provincie Xinjiang. Daarom zaten meerdere deuren in het gebouw op slot, waardoor mensen niet naar buiten konden komen. Andere slachtoffers durfden ondanks de brand hun huis niet te verlaten vanwege de coronaregels. Het duurde ook lang voordat reddingswerkers bij het gebouw konden komen, door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown.

De autoriteiten in Urumqi zeiden zaterdag dat de coronamaatregelen niemand gehinderd hebben en dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.

Op videobeelden is te zien hoe groepen mensen door de straten van Urumqi lopen en vrijheid eisen. In de provincie Xinjiang geldt een lockdown van honderd dagen waarin mensen hun huizen niet mogen verlaten. China probeert het coronavirus te bestrijden met een beleid waarin een aantal besmettingen al leidt tot een strenge lockdown.

In Xinjiang wonen zeker 10 miljoen moslims, Oeigoeren. Deze minderheid in China wordt hevig vervolgd, veel van hen zitten in zogenaamde heropvoedingskampen, waar ze volgens mensenrechtenorganisaties gedwongen arbeid moeten verrichten en worden mishandeld.