Nieuws/Binnenland
2724221
Binnenland

Boer door het vuur voor zijn koeien

Werkhoven - Update - Een brand in Werkhoven waarbij een agrariër in de nacht van woensdag op donderdag gewond raakte, was de tweede in twee dagen in de buurt. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting, maar benadrukt dat er ook sprake kan zijn van stom toeval.

Bij de stal in het buitengebied van Werkhoven ligt nog wat zwartgeblakerd hooi uitgespreid over de betonnen vloer, doordrenkt met bluswater. Dat het bluswater hier ligt, is te danken aan eigenaar Gert, zijn hond en een collega. „Die sloeg als eerste alarm”, zegt bedrijfsleider Remco, terwijl hij het dier met zijn zwarte vacht even aanhaalt.

De brand brak om drie uur ’s nachts uit en is in de ochtend erna allang gedoofd. Gert is nog in het ziekenhuis, maar Remco weet naadloos wat er is gebeurd. „Toen de hond aansloeg, is Gert gaan kijken. Hooi dat tegen een muur lag, stond in brand. Hij is het met een shovel naar buiten gaan rijden. Dat ging niet heel best, dus is een collega bijgesprongen met een groter voertuig.”

Dat bracht redding. Het brandende spul kon buiten worden uitgespreid en geblust door de brandweer. „Het had niet veel later moeten zijn. Dan hadden we het vee levend moeten laten verbranden. Er staan allemaal stieren binnen, die kan je niet zomaar loslaten.”

Doorwerken

Gert liep een brandwond op en ademde rook in. Hij lijkt het goed te maken, klinkt het. Op het grote bedrijf is het personeel alweer aan de slag alsof er niks is gebeurd. Wat flessen frisdrank en wat plastic bekers naast het zwarte hooi herinneren nog aan het bezoek van de brandweer. „Ja, we zijn maar gewoon gaan doen wat we van plan waren. Zoveel merk je er niet van”, zegt Remco.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Broei en kortsluiting wordt door de bedrijfsleider eigenlijk uitgesloten. Brandstichting? „Je weet het niet. Gisteren brandde ook al een schuur af”, zegt hij.

Dat was in het dorpje ’t Goy, nog geen kilometer verderop. Daar ging een grote schuur met een aantal koelruimtes van de firma Van den Brink in vlammen op. Linten geven aan dat er asbest is vrijgekomen. De brand brak rond half negen ’s ochtends uit en de brandweer was uren aan het blussen.