Nieuws/Binnenland
2725927
Binnenland

Ook MC Slotervaart failliet

Exterieur van het MC Slotervaart.

Exterieur van het MC Slotervaart.

Amsterdam - Ook het ziekenhuis MC Slotervaart is failliet verklaard. Dat bevestigt een woordvoerster van de rechtbank Amsterdam aan De Telegraaf. Donderdagmorgen gingen de IJsselmeerziekenhuizen al failliet.

Exterieur van het MC Slotervaart.

Exterieur van het MC Slotervaart.

Dinsdag werd uitstel van betaling aangevraagd voor het noodlijdende ziekenhuis. Dat bleek het begin van het einde. Het voornemen was om het ziekenhuis de komende tijd ’gewoon’ open te houden, maar dat bleek vandaag al lastig te gaan. Patiënten melden dat veel afspraken niet doorgingen, de apotheek nagenoeg leeg was en er veel medewerkers simpelweg niet aanwezig waren.

Het ziekenhuis zelf meldt dat ’het ziekenhuis op korte termijn gaat sluiten’. En: „Voor de patiënten die op dit moment in ziekenhuis liggen, betekent het dat zij de komende dagen naar een ander ziekenhuis worden overgeplaatst om de goede zorg te waarborgen.”

Het afgelopen uur reden er al meerdere verhuisbusjes en kleine vrachtwagentjes het terrein van het ziekenhuis op. Onduidelijk is nog wat die kwamen doen. Vanmiddag om half 3 was er een demonstratie gepland van medewerkers. Die krijgt nu ongetwijfeld een ander karakter.

Op dit moment is nog niet bekend wat de gevolgen zullen zijn voor bestaande afspraken. Medewerkers van het ziekenhuis worden later op de dag geïnformeerd.

CNV wil onderzoek naar zorgondernemer

CNV Zorg & Welzijn wil onderzoek naar de overige activiteiten van zorgondernemer Loek Winter, die eigenaar was van de failliet verklaarde ziekenhuizen, om verder „te voorkomen dat we met soortgelijke situaties in aanraking komen.”

„De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven”, benadrukt de bond.

De bond steunde het personeel van de bankroete ziekenhuizen donderdag ter plekke. „Het is van het grootste belang dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en dat het uitbetalen van hun salaris wordt gegarandeerd. In beide regio’s dient er snel een netwerk te worden gevormd om mensen van werk naar werk te begeleiden. Ook om te voorkomen dat medewerkers de zorg verlaten. De minister moet snel regie pakken”, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.

Ziekenhuisbaas ’enorm trots’ op zorgpersoneel

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het failliete MC Slotervaart geeft het personeel van het ziekenhuis een „groot compliment.” „We zijn allemaal diep teleurgesteld. Maar ik ben enorm trots op al die medewerkers die met een „ontzettend groot hart” zijn blijven werken voor onze patiënten. En ik weet ook dat zij dat vandaag en morgen blijven doen”, aldus de voorzitter van de raad van bestuur tijdens een persbijeenkomst.

„Het faillissement is definitief, er is geen redding”, herhaalde ze de woorden die ze eerder op de dag tijdens een emotionele bijeenkomst aan het personeel had verteld. „Het is heel spannend geweest.”