Nieuws/Buitenland
2726332
Buitenland

EU-parlement pleit voor wapenembargo Saoedi-Arabië

De saoedische kroonprins Mohammed bin Salman

De saoedische kroonprins Mohammed bin Salman

STRAATSBURG - Het Europees Parlement roept in een resolutie op tot een Europees wapenembargo tegen Saoedi-Arabië in verband met de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Het parlement „veroordeelt de marteling en moord in de sterkst mogelijke bewoordingen” en dringt er bij de Saoedische autoriteiten op aan bekend te maken waar de stoffelijke resten van de kritische journalist zijn.

De saoedische kroonprins Mohammed bin Salman

De saoedische kroonprins Mohammed bin Salman

Khashoggi overleed op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul. Volgens Riyad kwam hij om toen er een gevecht uitbrak. De Turkse president Erdogan is ervan overtuigd dat de journalist werd vermoord door een Saoedisch doodseskader. Saoedi-Arabië maakte eerder bekend achttien verdachten te hebben opgepakt.

Sinds 2016 heeft het EU-parlement al drie keer eerder opgeroepen tot een Europees wapenembargo tegen Saoedi-Arabië, onder meer wegens de betrokkenheid bij de oorlog in Jemen.

Belangrijk signaal

De resolutie is niet bindend maar vooral een belangrijk politiek signaal. De EU-lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor de afgifte van vergunningen voor de export van wapens aan andere landen.