Nieuws/Binnenland
2730526
Binnenland

Bezwaar OM tegen kort voorarrest moordzaken

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft het voorarrest van een 38-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij drie liquidaties met twee weken verlengd. Het Openbaar Ministerie, dat negentig dagen had gevorderd, is tegen die beslissing in hoger beroep gegaan. De verdachte, Jurmaine B., werd op 9 oktober aangehouden.

Volgens het OM zou B. betrokken zijn geweest bij de moorden op 'onderwereldbankier' Willem Endstra (in 2004), crimineel John Mieremet (2005) en Hakki Yesilkagit (2006).

Een verlenging van twee weken is ongebruikelijk kort. In zware zaken verlengt de raadkamer van de rechtbank veelal met negentig dagen.

Omdat B. in beperkingen zit, kan zijn advocaat geen nadere toelichting geven.

Recentelijk zijn diverse verdachten aangehouden in de zaken-Endstra, -Mieremet en -Yesilkagit, onder wie enkele als onderwereldkopstuk geldende figuren. Willem Holleeder staat momenteel terecht voor het geven van de opdracht voor de moorden op - onder meer - Endstra en Mieremet.

Het gerechtshof buigt zich over het bezwaar van het OM in de zaak tegen Jurmaine B. Wanneer het dat doet, is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van het OM.