Nieuws/Buitenland
2732600
Buitenland

Activisten bezetten bruinkool-spoorbaan

HAMBACH - Een paar duizend milieuactivisten uit heel Europa hebben bij het Duitse Hambach, net over de grens bij Heerlen, een spoorlijn van energiereus RWE bezet. Over dat spoor wordt bruinkool getransporteerd van de bruinkoolgroeve naar elektriciteitscentrales. Onder de actievoerders zijn ook 140 Nederlanders.

„Met de actie wordt een noodkreet aan de samenleving geluid om massaal in opstand te komen tegen de fossiele brandstoffen-industrie om de urgente dreiging van klimaatchaos te voorkomen”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse delegatie. Ook richt het protest zich tegen schade die de winning van bruinkool aanricht in het landschap.

De Duitse politie is massaal aanwezig. Ze heeft de activisten gesommeerd het geblokkeerde spoor te verlaten. Bij Hambach is het talud erg steil en bestaat volgens de politie gevaar voor aardverschuivingen.

In de ochtend probeerden 250 activisten de groeve binnen te dringen. De politie voorkwam dat met onder meer pepperspray en wapenstokken. De hele groep werd in hechtenis genomen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo