Nieuws/Buitenland
2732934
Buitenland

Brazilië kiest nieuwe president: ’buitenstaander’ Jair Bolsonaro aan kop

RIO DE JANEIRO - Zo’n 147 miljoen Braziliaanse kiezers mogen zondag beslissen wie de komende jaren het land gaat leiden. De conservatieve populist Jair Bolsonaro gaat aan kop in de peilingen. Zijn aanhangers zien hem als een buitenstaander die met de bezem door een corrupt systeem kan gaan.

Oud-militair Bolsonaro won eerder de eerste ronde van de presidentsverkiezing. Hij neemt het zondag op tegen de oud-burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij (PT). Zijn partij had eigenlijk de populaire oud-president Lula da Silva als presidentskandidaat gewild, maar daar staken rechters een stokje voor. Lula zit vanwege een corruptieveroordeling in de gevangenis.

Bolsonaro wordt ook wel omschreven als een ’tropische Trump’. Hij heeft lak aan politieke correctheid en laat zich denigrerend uit over onder anderen vrouwen, homo’s en zwarte Brazilianen. Ook verheerlijkt hij de voormalige dictatuur van Brazilië en wil hij dat criminaliteit snoeihard wordt aangepakt.

Tegenstanders van Bolsonaro zien hem als een racist en een gevaar voor de democratie. Aanhangers beschouwen hem als het enige alternatief voor falende gevestigde partijen. Ook hebben veel kiezers genoeg van het aanhoudende criminele geweld, dat jaarlijks het leven kost aan tienduizenden mensen.