Nieuws/Binnenland
2736894
Binnenland

’Alle ingrediënten voor extreme drukte’

Dinsdag grote ellende in avondspits verwacht

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

AMSTERDAM - De combinatie van wintertijd, het einde van de herfstvakantie en zeer ontstuimig herfstweer kan dinsdag voor extreme drukte op de Nederlandse wegen zorgen. „We moeten niet gek opkijken als we dinsdag records gaan breken tijdens de spits. We hebben alle ingrediënten voor extreme drukte”, zegt Raymond Klaassen, meteoroloog van Weerplaza. „Ik sluit niet uit dat het een recorddrukke avondspits gaat worden.”

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

Dinsdag wordt het een onstuimige herfstdag. Een depressie trekt van zuidoost naar noordwest over het land en zorgt voor flink wat regen en een stevige wind met kans op zware windstoten. Het wordt een natte dag met op diverse plaatsen 20 tot 40 mm water.

In de westelijke helft van het land wordt de meeste regen verwacht, in de Limburgse heuvels valt in de vroege ochtend misschien ook nog een vlok natte sneeuw. Het gaat ook urenlang regenen. 's Ochtends is het al nat en pas in de loop van de nacht naar woensdag wordt het op de meeste plaatsen droog.

Files traditioneel langer

Als de wintertijd ingaat en het dus eerder donker is, leidt dat traditioneel tot langere files. Tijdens een normale maandagavondspits staat er ongeveer 150 kilometer file. De verwachting is dat er maandagavond als zo’n 300 kilometer staat, meldt Rijkswaterstaat.

Vorig jaar lag de spitspiek van dinsdagavond op 494 kilometer in de avondspits. In 2016 lag deze piek zelfs op 556 kilometer. Avondspitsen van 400 kilometer zijn in de ’opstartfase’ geen uitzondering. De dinsdag- en donderdagavondspitsen zullen de komende maanden het meest druk zijn.