Nieuws/Binnenland
2739668
Binnenland

Filerecord voor dit jaar op de weg: ruim 500 kilometer

DEN HAAG - Het was dinsdagochtend bar en boos op de Nederlandse wegen. Een combinatie van regenachtig weer en een groot aantal ongelukken zorgde voor heel veel files met heel veel vertragingstijd. Zowel de ANWB als Rijkswaterstaat liet weten dat er sprake was van een filerecord voor dit jaar.

De verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat kwam tot een piek van 514 kilometer, veel meer dan verwacht. Op maandag had de dienst weliswaar voorspeld dat de ochtendspits fors zou zijn, maar er werd gerekend op een piek van zo’n 300 kilometer.

De ANWB, die ook vertragingen meetelt op provinciale wegen, meldde 970 kilometer. Rond 10.00 uur waren de meeste files verdwenen.

Met name de regio rond Rotterdam werd flink getroffen. Er waren onder meer ongelukken op de A12 bij Gouda, de A4 en de A15.

Ook voor dinsdagavond wordt een zware spits verwacht door een combinatie van herfstweer en de ingetreden wintertijd. „We voorzien een van de drukste avonden van het jaar tot nu toe”, aldus Rijkswaterstaat.

Naar verwachting blijft de drukte op de weg de komende vijf jaar sterk toenemen door een verwachte aanhoudende economische groei, zo bleek maandag uit een rapport van het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM). De capaciteit van het wegennet neemt wel toe, maar lang niet sterk genoeg om die groei op te vangen. De reistijd voor automobilisten kan tussen nu en 2023 met meer dan een derde toenemen, zo luidt de prognose.