Nieuws/Buitenland
2740793
Buitenland

Turkije: wie stuurde moordcommando Khashoggi?

ANKARA - De Turkse aanklager die onderzoek doet naar de dood van de journalist Jamal Khashoggi heeft zijn Saoedische collega dinsdag gevraagd wie de opdracht gaf voor het sturen van het moordcommando naar Istanbul.

Dat heeft de Turkse president Tayyip Erdogan gezegd na een ontmoeting tussen de twee aanklagers in Istanbul. Beiden zijn belast met de naspeuringen naar de vraag wie Khashoggi heeft gedood en op welke wijze dat is gebeurd.

Volgens Erdogan heeft de aanklager zijn Saoedische ambtgenoot laten weten dat de achttien verdachten mogelijk in Turkije worden berecht. De Saoediërs moeten volgens Erdogan ook de identiteit prijsgeven van een plaatselijke medeplichtige, die mogelijk betrokken was bij de verdwijning van Khashoggi.

De columnist van The Washington Post en criticus van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman bezocht op 2 oktober het Saoedisch consulaat in Istanbul. Zijn dood is inmiddels bevestigd, maar zijn lichaam nog niet gevonden.

De Saoedische aanklager Saud Al Mojeb bracht dinsdag een bezoek aan het consulaat in Istanbul, waar Khashoggi vier weken geleden voor het laatst levend naar binnen ging en voor het laatst is gezien.

Zijn bezoek volgt op wekenlange ontkenningen van Saoedische zijde. Dat leidde tot een hoog opgelopen crisis rond 's werelds grootste olieproducent. De autoriteiten daar hielden aanvankelijk vol dat Khashoggi het consulaat na afhandeling van papierwerk in goede gezondheid had verlaten.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft Riyadh opgeroepen het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden. Het bezoek van de Saoedische aanklager noemde hij belangrijk om de waarheid boven tafel te krijgen.