Nieuws/Binnenland

Cijferfraude bij Amsterdamse Hyperion Lyceum

Hollandse Hoogte

AMSTERDAM - Drie leerlingen uit de vierde klas van het Hyperion Lyceum in Amsterdam hebben met behulp van een keylogger hun eigen cijfers aangepast. De school heeft dit door middel van een brief aan alle ouders en leerlingen laten weten, meldt Het Parool. De drie scholieren hebben bekend.

Hollandse Hoogte

De rector is not amused. „Het is een ernstige zaak die wij hoog opnemen.” Volgens een woordvoerder van de school plaatsten de drie jongens een keylogger (een keylogger houdt al het typgedrag op een computer bij) in de vorm van een usb-stick in een computer. Met de verzamelde gegevens konden de jongens inloggen in het cijfersysteem van de school en hun cijfers aanpassen.

De school kwam erachter toen een docent de keylogger drie weken geleden in de computer vond. Hij meldde dit bij het bestuur, waarna onderzoek volgde. Bij zeven leerlingen werden in het systeem verdachte cijfers gesignaleerd, waarna gesprekken met deze scholieren volgden. Het bleek uiteindelijk echter om drie jongens te gaan die daadwerkelijk betrokken waren bij de cijferfraude.

De jongen die de keylogger aanschafte is geschorst en van school verwijderd. De andere twee leerlingen zijn tijdelijk geschorst, maar mogen wel weer terugkomen. Volgens de woordvoerder deden ze mee omdat ze het ’spannend’vonden.

Lees meer over