Nieuws
2747636
Nieuws

Een mierzoete schuimtaart

Filmrecensie: ’The nutcracker and thefour realms’ ✭✭✭

— Wat: avontuur, fantasy

— Regie: Lasse Hallström, Joe Johnston

— Met: Keira Knightley, Helen Mirren

Feestmaand december is in aantocht en dus grijpt Walt Disney weer de macht in de bioscopen, met zijn traditionele kersthits. Eerst is het de beurt aan The nutcracker and the four realms dat de kijker meeneemt naar het Londen van 1879.

Tijdens het kerstfeest van haar excentrieke peetvader belandt de 14-jarige Clara in een magische sprookjeswereld. Daar ontmoet zij de leiders van de vier heersende koninkrijken: Moeder Ginger, Shiver, Hawthorne en de Suikerspinfee. Laatstgenoemde blijkt een dubbele agenda te hebben, want met honderden blikken soldaatjes probeert dit tirannieke dametje de macht te grijpen. Met cavaleriekapitein Phillip en een muizenleger komt Clara in verzet.

Met The nutcracker is de oude vertelling De notenkraker en de muizenkoning van de Duitse schrijver Ernst Hoffmann uit 1816 ’gedisneyficeerd’. Dat levert een feeëriek avontuur op met een zwierend optreden van sterdanseres Misty Copeland; een knipoog naar de balletbewerking van De notenkraker.

Jammer is wel dat de film zucht en puft onder de overdaad aan barokke beelden en mierzoete gezinstafereeltjes. Het regisseursduo Lasse Hallström/Joe Johnston verdrinkt hun flonkerende schuimtaart zowat in humorloze edelkitsch en familievriendelijke levenslessen, waardoor het glazuur bijkans van uw gebit spat.