Nieuws
2747798
Nieuws

Reconstructie Laatste dagen van jazzlegende

Filmrecensie: ’My foolish heart’ ✭✭✭

— Wat: film, drama,

— muziek

— Regie: Rolf van Eijk

— Met: Gijs Naber, Steve Wall, Raymond Thiry

Donderdagnacht, 13 mei 1988. Onder het raam van een Amsterdams hotel wordt het lichaam van jazzlegende Chet Baker gevonden, in zijn kamer ligt een gebruikte heroïnespuit. Gewoon een junk die naar beneden is gevallen, zegt een agent. Maar rechercheur Lucas (Gijs Naber) vertrouwt het niet. Het raam zat dicht en vanaf de straat leek er een schim in Bakers kamer te staan.

In My foolish heart probeert Lucas de laatste dagen van Chet Baker (Steve Wall) te reconstrueren. Dat geeft regisseur Rolf van Eijk de ruimte om veelvuldig terug in de tijd te gaan. Niet alleen met flashbacks naar Bakers eenzame bestaan vol drugs en verdriet, maar ook naar het oude liefdesleven van Lucas. Want hoe meer mensen de agent spreekt en hoe meer muziek hij hoort, hoe helderder z’n eigen herinneringen en gevoelens zich opdringen.

Die fascinatie voor Bakers breekbare jazz, zorgt voor een paar fraaie momenten. Van Eijk baadt zijn beelden in rokerig avondlicht, laat de camera sensueel langs een vettige trompet glijden of zet hem dicht op Chets doorgroefde gezicht. Jammer alleen dat het verhaal zich moeizaam ontwikkelt en dialogen soms gekunsteld klinken. My foolish heart is qua stijl mooi teder en dromerig, maar sprankelen doet de film niet.