Nieuws/Buitenland
274859984
Buitenland

Aanklagers willen getuige oproepen in proces tegen Trump

De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler.

De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler.

WASHINGTON - In het proces in de Senaat tegen oud-president Donald Trump over het al dan niet aanzetten tot opstand, willen de aanklagers ten minste een getuige oproepen. Het gaat om een lid van het Huis van Afgevaardigden dat een telefoongesprek hoorde tussen president Trump en de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden tijdens de bestorming van het parlement.

De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler.

De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler.

De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler zou naar eigen zeggen hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. De president zou dat duidelijk hebben gemaakt in een gesprek met fractieleider Kevin McCarthy.

Mogelijk volgen daarna nog meer getuigen, verklaarde het hoofd van de aanklagers Jamie Raskin zaterdag kort nadat de behandeling van de zaak was hervat. Advocaat Michael Van Der Veen van de verdediging verzette zich tegen het oproepen van getuigen, maar verklaarde zelf dan ook met getuigen te zullen komen als de Senaat ermee in zou stemmen. Hij schermde daarbij met de namen van de burgemeester van Washington Muriel Bowser, voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden en de huidige vicepresident Kamala Harris.

De senatoren stemden daarop met een simpele meerderheid voor het toelaten van getuigen en nieuwe bewijzen. Voor het toelaten van elke getuige zou vervolgens iedere keer door de Senaat gestemd moeten worden. Een absolute meerderheid is daarbij iedere keer nodig.

De verwachting was dat de zaak zaterdag zou worden afgerond met de slotpleidooien en een stemming over de vraag of Trump schuldig is of niet. De oud-president zou daarbij waarschijnlijk zijn vrijgesproken omdat voor veroordeling een tweederdemeerderheid nodig is.

Het uitlopen van het proces zou nadelig kunnen uitpakken voor de regering van de nieuwbakken president Joe Biden. Stemmingen over benoemingen en wetten kunnen behoorlijke vertraging oplopen. Republikeinen hebben aangegeven dat dit proces eerst moet worden afgerond voordat ze tot de orde van de dag over willen gaan. De Democraten beschikken over de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop