Nieuws/Binnenland
2749711
Binnenland

Er komt voorlopig geen titel voor mbo’ers

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

DEN HAAG - Mbo’ers mogen voorlopig geen titel dragen, zoals afgestudeerden uit het hoger onderwijs wel kunnen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) heeft de indruk dat ze niet per se op zo’n graad zitten te wachten. Ze vindt bovendien „dat je waardering verdient als je goed bent in je vak, niet alleen als je een titel hebt.”

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

De minister vond het idee van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil aanvankelijk sympathiek. Özdil hoopte dat een titel voor mbo’ers in één oogopslag hun deskundigheid zichtbaar zou maken en voor meer erkenning zou kunnen zorgen. Hij dacht aan een toevoeging als ’Skilled’ (Sk.), ’Craftsman’ (Crf.) en ’Expert’ (Exp.).

Maar Van Engelshoven bespeurde bij mbo-studenten geen brandende behoefte aan titulatuur. Ze heeft ook „geen signaal” dat een mbo-diploma in het buitenland meer gezag krijgt met een titel. Mocht dat toch anders blijken, dan wil ze nog weleens nadenken.

Özdil vroeg Van Engelshoven het draagvlak onder mbo’ers verder te onderzoeken, maar daarvoor ziet de minister geen reden. Zo’n onderzoek zou een behoefte kunnen wekken die er nu niet is, denkt ze.