Nieuws/Buitenland
2751851
Buitenland

Kroonprins viel uit tegenover Kushner en Bolton

’Bin Salman noemde Khashoggi gevaar’

Kroonprins Mohammed bin Salman.

Kroonprins Mohammed bin Salman.

WASHINGTON - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de vermoorde journalist Jamal Khashoggi in de dagen na diens verdwijning omschreven als een gevaarlijke islamist, lid van de Moslimbroederschap. Dat deed hij volgens The Washington Post in een telefoongesprek met Trumps schoonzoon Jared Kushner en veiligheidsadviseur John Bolton voordat Riyad toegaf dat de columnist om het leven was gekomen in het Saudisch consulaat in Istanbul.

Kroonprins Mohammed bin Salman.

Kroonprins Mohammed bin Salman.

De poging van de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië Khashoggi in een kwaad daglicht te stellen, staat in schril contrast met de latere regeringsverklaring waarin de dood van de journalist werd afgekeurd als een „afschuwelijke vergissing” en een „vreselijke tragedie.” De gebeurtenis was „zeer pijnlijk voor alle Saudi’s en niet te rechtvaardigen”, zei prins Mohammed vorige week in een forumdiscussie.

Khashoggi werd vaak beschuldigd tot de Moslimbroederschap te behoren maar heeft dat altijd ontkend. „Hij was op geen enkele manier gevaarlijk. Iets anders beweren is volslagen belachelijk”, reageerde zijn familie. De Saudische ambassadeur in de VS, Khalid bin Salman, noemde Khashoggi vorige maand „een vriend.”