Nieuws/Opmerkelijk
2751942
Opmerkelijk

Kip legt bizar ei: ’Ik schrok me kapot!’

NIJKERKERVEEN - Toen de Nijkerkerveense Gea Berculo dinsdag haar hand nietsvermoedende in een nest stak op zoek naar verse eitjes, schrok ze zich kapot. Ze haalde er een ei met een wel heel bijzondere vorm uit tevoorschijn.

Gea heeft al vijftien jaar kippen, maar de eieren hebben altijd wel zo ongeveer dezelfde bekende vorm. Ditmaal haalde ze een langwerpig ei uit het nest dat aan het einde een soort krul maakt.

„Ik deed mijn hand in het nest zonder te kijken. Ik schrok me kapot, ik wist niet wat ik voelde”, zegt ze tegen Omroep Gelderland.

Dat ze nog nooit zo’n eitje was tegengekomen, kan wel kloppen. Ei-expert Rick van Emous van de Wageningen Universiteit had er in zijn carrière van zeker 30 jaar zelfs nog nooit een gezien. In een boek vond hij echter toch de oorzaak. Die ligt in een ziekte, die een defect aan het legsysteem veroorzaakt, zo vertelt hij aan Omroep Gelderland.

De ziekte komt eigenlijk alleen nog bij hobbykippen voor. Pech voor de kip van Gea, dus. Hoewel het wel interessant is natuurlijk: krijgt het volgende ei weer zo’n gekke krul?