Nieuws/Binnenland

’Ik kom je hoofd eraf slachten’

Amsterdam - De Arnhemse jihadist Marouane B. heeft in Syrië een rapnummer ingezongen waarin hij dreigt in het geniep naar Nederland te komen en mensen het hoofd af te snijden.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse jihadist zo’n concrete bedreiging uitspreekt. Marouane is een van de tien polderjihadisten die het Openbaar Ministerie bij verstek wil laten berechten. Van die tien is de Arnhemse rapper de enige die niet alleen lidmaatschap van een terreurorganisatie wordt verweten, maar ook het onthoofden van tegenstanders.

In een interview met deze krant zei Marouane dat hij ’nog geen kip kon slachten’ maar in het rapnummer zingt hij: „Fok je met mij, zal ik je hoofd eraf slachten. Ik kom onverwacht als een fokking inbraak. We komen binnenvallen, het is een snelkraak. Je ziet me niet, als een geest in het donker.”

De zaak tegen Marouane B. is aangehouden omdat hij heeft aangekondigd naar Nederland te komen. Op zijn Facebook-pagina laat hij echter weten dat hij blijft: ’Sorry mama, de moeders van Syrië hebben mij nodig’.

Aan De Telegraaf schrijft de jihadist: „Binnenkort zal ik deelnemen aan een groot offensief. Mijn commandant heeft me toestemming gegeven, om daarna voor onbepaalde tijd op verlof te gaan naar Nederland, zodat ik mijn familie kan zien en mijn proces kan bijwonen. Er bestaat een grote kans dat ik zal sterven als een martelaar.” De rap doet hij af als ’een grap’.

Marouane vertrok in 2014 naar het kalifaat. Er bestaat een foto van hem waar hij met een kalasjnikov poseert voor een gekruisigd lijk. Dat hij ook zelf mensen heeft geëxecuteerd, zou hij hebben verklaard aan twee vrienden in Arnhem. Volgens de jihadist liegen ze.

„Als je wilt benadrukken dat je geen bedreiging vormt, dan helpt het niet als je een liedje maakt over onthoofdingen”, zegt terrorisme-onderzoeker Bart Schuurman van de Universiteit Leiden. „Maar wat je bij extremisten wel vaker ziet, is een hang naar bekendheid die indruist tegen de eigen belangen. Ook bij eenlingen (lone wolves) zie je dat ze vaak tegen de lamp lopen omdat ze hun mond voorbij praten.”