Nieuws/Binnenland

Dekker stuurt inspectie op school af

Islamitische school mag openen in Amsterdam

Dijkstra bv

Den Haag - UPDATE 14.20 uur Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is teleurgesteld nu Amsterdam via de rechter alsnog een islamitische middelbare school krijgt. De bewindsman stuurt de onderwijsinspectie op de school af.

Dijkstra bv

Redactie Parlement

De Raad van State oordeelde vandaag na jarenlang getrouwtrek dat Dekker de omstreden school voor mavo, havo en vwo moet financieren.

Dekker is niet blij met de uitspraak: „Ik heb nog altijd weinig vertrouwen in dit bestuur. Ik vind het dan ook frustrerend dat deze school nu kan starten. De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid.”

Handhaven

De staatssecretaris kondigt aan dat hij de school onder de loep neemt: „Ik heb de inspectie gevraagd om meteen in de gaten te houden of deze school voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen voor het onderwijs. Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven.”

De gemeente Amsterdam en de rijksoverheid hebben jarenlang geprobeerd om de omstreden school tegen te houden. Een belangrijk obstakel vormde één van de ex-bestuursleden, het Haagse raadslid Abdoe Khoulani van de islamitische Partij voor de Eenheid, die zich in 2014 op Facebook positief uitliet over de barbaren van IS.

Ook de betrokkenheid van bestuurders van de wegens wanbeleid gesloten Islamitisch College Amsterdam was een reden om de nieuwe school tegen te houden. Ook zou de school moeilijk doen over controles door de Onderwijsinspectie.

De Raad van State veegt de argumenten van staatssecretaris Dekker van tafel en wijst er onder andere op dat het bestuur van de school aangifte heeft gedaan tegen Khoulani en zich heeft gedistantieerd van elke vorm van extremisme of terrorisme. Het Haagse raadslid heeft vervolgens het bestuur verlaten. De hoogste bestuursrechter heeft besloten dat Dekker voor 1 augustus een besluit moet nemen over de islamitische school en de bekostiging niet mag weigeren.

Lees meer over