Nieuws/Binnenland
2758076
Binnenland

CDA wil opnieuw onderhandelen over leenstelsel

Groningen - Een meerderheid van de leden van het CDA draagt partijleider Buma op om opnieuw met coalitiepartijen te onderhandelen over het leenstelsel.

Partijleden pikken het niet dat studenten zich nog dieper in de schulden moeten steken en willen dat partijleider Buma de koers wijzigt. Tijdens het partijcongres werd een voorstel om opnieuw te onderhandelen over hogere rente op studieschuld aangenomen.

Het kabinet heeft besloten om de rente op de studieschuld niet meer te koppelen aan de vijfjaarsrente op staatsobligaties, maar aan de hogere rente met een doorlooptijd van tien jaar.

Het CDJA vindt dat in strijd met wat er gezegd werd bij de invoering van het leenstelsel, namelijk dat de rente laag zou blijven. „Het kabinet wil deze rente nu tegen de afspraak in fors verhogen, ondanks dat jaarlijks al duizenden jongeren afzien van een studie uit angst voor hoge schulden en maandlasten. Ik vind dat moeilijk uit te leggen”, zegt CDJA-voorzitter Lotte Schipper.

De gemiddelde maandlasten - inzake de studieschuld - van oud-studenten kunnen maar liefst met achttien procent stijgen door de kabinetsmaatregel.

Buma komt nu in de knel. „Als ik moet heronderhandelen willen coalitiepartners weten waar ik 225 miljoen euro vandaan haal. Dat kost het namelijk om hogere rente te schrappen.” De partijleider denkt dat het voorstel van de jongerenafdeling daarom onuitvoerbaar is.

Reactie

Voorzitter Tom van den Brink, van Interstedelijk Studenten Overleg in een reactie: „Een duidelijk signaal van de leden van het CDA. De renteverhoging moet en zal van tafel. Dit is een grote winst voor studenten, en de toegankelijkheid van ons onderwijs.”