Nieuws/Binnenland
275823703
Binnenland

Daders moord veroordeeld, maar wie gaf toch de opdracht?

Moreno B. en Giërmo B. krijgen 30 jaar cel voor moord op Derk Wiersum

Moreno B. en Giërmo B. tijdens de uitspraak maandag.

Moreno B. en Giërmo B. tijdens de uitspraak maandag.

Amsterdam - Het was een moord die de samenleving schokte. Niet eerder werd een advocaat die gewoon zijn werk deed het slachtoffer van een gerichte aanslag op zijn leven. De dood van Derk Wiersum luidde een periode in van vrees, en van extreem opgeschroefde veiligheidsmaatregelen rond rechtszaken. De schutters zijn veroordeeld, de opdrachtgever is nog onbekend.

Moreno B. en Giërmo B. tijdens de uitspraak maandag.

Moreno B. en Giërmo B. tijdens de uitspraak maandag.

De rechtbank in Amsterdam heeft Giërmo B. (37) en Moreno B. (33) veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor de huurmoord op Derk Wiersum. De advocaat werd op 18 september 2019 om half 8 ’s morgens vlakbij zijn woning getroffen door zes kogels, waarvan er een hem dodelijk in het hoofd trof.

Levenslang geëist

De door het Openbaar Ministerie geëiste levenslang werd niet opgelegd, omdat beide mannen niet eerder zijn veroordeeld voor een levensdelict. Dertig jaar is de langste tijdelijke gevangenisstraf. In verband met een wetswijziging komt het voor beide mannen concreet neer op 28 jaar achter de tralies.

Net als het OM zei de rechtbank niet te kunnen vaststellen wie van de twee de schutter was, maar dat doet er volgens de rechtbank niet toe. De rollen van de jeugdvrienden Giërmo B. en Moreno B. waren inwisselbaar. „Uit hun handelen blijkt dat ze er gezamenlijk op uit waren om Wiersum om het leven te brengen”, aldus de rechtbank. Dat de advocaat „een dienaar was van de rechtstaat” woog de rechtbank mee als strafverzwarend.

Kroongetuige

Er kan niet worden vastgesteld dat Derk Wiersum werd gedood om zijn cliënt, kroongetuige Nabil B., te elimineren en intimideren. Nabil B. legt in het Marengoproces belastende verklaringen af over Ridouan Taghi en de zijnen. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord, en dit jaar Peter R. de Vries, die als vertrouwenspersoon van de kroongetuige actief was. Het OM denkt dat Taghi achter de moorden zit, maar hij stond in dit proces niet terecht. De zaak richtte zich puur op de uitvoerders van de moord.

Beide mannen zijn volgens de rechtbank aantoonbaar wekenlang bezig geweest met een langdurige en grondige voorbereiding. Dat kon worden vastgesteld aan de hand van de - gestolen - auto’s waarvan ze gebruikmaakten, de telefoons die met de auto’s meereisden en de contacten die de verdachten met elkaar hadden.

Luister ook naar de podcast De Zaak Ontleed met Saskia Belleman over de openheid van de rechtspraak:

Gokschulden

Na de moord bleken ze opeens geld rond te strooien, terwijl Giërmo B. voor die tijd grote moeite had om de eindjes aan elkaar te knopen en Moreno B. gokschulden had. Giërmo B. rekende een Kia contant af, boekte een ticket naar Suriname waar hij grond wilde gaan kopen en gaf zijn kinderen forse geldbedragen cadeau. In de woning van Moreno B. werd een bon gevonden voor de aankoop van sieraden ter waarde van 3000 euro, afgerekend twee dagen na de moord.

De alibi’s van beide mannen zijn niet sluitend, zegt de rechtbank. Bovendien werd hun dna gevonden in de auto’s die zijn gebruikt bij de voorverkenningen en bij de moord. Aan zowel de binnen- als de buitenkant van een achterportier van de Opel Combo die bij de moord werd gebruikt, zat bovendien bloed van Derk Wiersum. Vermoedelijk afkomstig van de handen van de schutter.

Rolex

De alternatieve scenario’s die de verdediging schetste, zoals een uit de hand gelopen overval waarbij het ging om de Rolex van het slachtoffer, wees de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde. Moreno B. en Giërmo B. beriepen zich de hele zaak op hun zwijgrecht. Dat recht hebben ze, maar door bewijs dat schreeuwt om een verklaring onweersproken te laten, namen ze wel het risico dat de rechtbank dat in hun nadeel zou meewegen.

De rechtbank ziet ook gevaar voor herhaling. „Eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten hebben Moreno B. en Giërmo B. er niet van kunnen weerhouden de moord te plegen.” Ook hoopt de rechtbank dat er van het vonnis een waarschuwing uitgaat naar anderen die mogelijk van plan zijn om voor geldelijk gewin een huurmoord te plegen.

’Vonnis te kort door de bocht’

Advocaat Gerald Roethof van Moreno B. noemt het vonnis „te kort door de bocht.” De rechtbank is in zijn ogen te makkelijk tot een bewezenverklaring gekomen, terwijl niet valt vast te stellen dat Moreno B. de enige gebruiker van een telefoon was die met de Opel Combo meereisde tijdens voorverkenningen en het moment van de moord.

Ook wijst Roethof erop dat niet alleen het dna van de twee mannen in de Opel Combo werd aangetroffen, maar van nog twintig andere mensen. De advocaat hekelt de signaalfunctie in de richting van andere potentiële moordenaars die de rechtbank noemde. „Dan ga je mee in emoties en zie je makkelijk dingen over het hoofd.”

Advocate Natacha Harlequin die advocaat Jacques Taekema waarnam, zei dat eerst het hele vonnis grondig zal worden bestudeerd en besproken met Giërmo B. Ze hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.