Nieuws/Binnenland
2759404
Binnenland

’Als de politie niet wil graven naar Willeke Dost, dan doen wij dat zelf wel’

Volgens Drentenaren Ab Bruintjes en Jan Huzen is er een gerede kans dat het lichaam van de ruim 26 jaar geleden verdwenen Willeke Dost is begraven in Koekange. Sterker nog: „Als de politie daar vrijdag nog niet is gaan graven, dan doen wij het wel”, zeggen ze tegen RTV Drenthe.

De volgens de twee verdachte plek ligt zo’n 150 meter achter de boerderij van de pleegouders van Willeke, van waaruit het meisje - toen 15 jaar oud - in de nacht van 14 op 15 januari 1992 verdween.

In 2010 leidde grootschalig onderzoek tot de aanhouding van de pleegmoeder en stiefbroer van Willeke.

In 2010 leidde grootschalig onderzoek tot de aanhouding van de pleegmoeder en stiefbroer van Willeke.

De politie Drenthe hield in verband met de verdwijning in 2010 de toen 66-jarige pleegmoeder en de 38-jarige stiefbroer van Willeke Dost aan. De boerderij en het land eromheen werden uitgekamd, „maar niet op die plek”, zeggen Bruintjes en Huzen. De pleegmoeder en de stiefbroer werden na korte tijd weer vrijgelaten.

Een jaar geleden zouden speurhonden van Stichting Signi Zoekhonden op de verdachte plek zijn aangeslagen op menselijke lucht. Een grondradar zou hebben uitgewezen dat er op die plek is gegraven. Voor Bruintjes en Huzen voldoende reden om wat voorzichtig graafwerk te doen. Echt diep graven doen ze nog niet, „dat is het werk van politie en justitie.”

Op het terrein bij de boerderij werd in 2010 ook al gezocht naar de verdwenen tiener.

Op het terrein bij de boerderij werd in 2010 ook al gezocht naar de verdwenen tiener.

Bruintjes en Huzen weten zich gesteund door een petitie van Vermiste Kinderen Alert. Die petitie beoogt ervoor te zorgen dat de politie gaat graven op de verdachte plek. „We hopen dat ze zo verstandig zijn. Tot aanstaande vrijdag hebben ze daar de tijd voor”, zegt Ab Bruintjes, „anders doen we het zelf.”