Nieuws
2760858
Nieuws

Malaise TravelBird treft veel meer reizigers

‘Zeker 40.000 toeristen de klos’

AMSTERDAM - De financiële problemen van het Nederlandse internetreisbureau TravelBird treft zeker 40.000 toeristen, de meesten uit Nederland.

Dat blijkt uit nieuwe verwachtingen van garantiefonds SGR, dat vele miljoenen moet uitkeren om gedupeerde reizigers schadeloos te stellen. TravelBird, dat kampt met maandenlange betalingsachterstand aan hotels en busbedrijven, kreeg vorige week surseance. Alleen vliegmaatschappijen zijn vooraf betaald, dus die tickets blijven geldig.

Alle reisverkoop is gestopt. De SGR is volgens directeur Erik-Jan Reuver druk bezig om de vakanties van 6.000 gestrande toeristen op de bestemmingen af te laten maken. Daarnaast helpen ze tot nu toe al 32.000 mensen die nog moeten vertrekken. TUI springt bij.

Onzekere fase

,,De bewindvoerder werkt tot 9 november mee aan het doorgaan van de reizen op onze kosten. Daarna is de situatie wat onzeker, omdat er diverse partijen zijn die TravelBird willen overnemen of doorstarten. Wie niet weg kan, krijgt geld terug”, aldus Reuver.

TravelBird, dat in 2010 begon met online koopjes, wilde een Europese reisgigant worden. De omzet bleef na een eerdere sanering steken op 150 miljoen euro. Een deel van de driehonderd medewerkers kan mogelijk terecht bij de Duitse evenknie Holidayguru, die een vestiging in Amsterdam wil openen.