Nieuws/Binnenland
276523182
Binnenland

’Half miljoen bedoeld voor coronasteun ging naar topambtenaren Bergen op Zoom’

Het stadhuis in Bergen op Zoom

Het stadhuis in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom - De gemeente Bergen op Zoom zou een half miljoen euro dat was bedoeld als coronasteun voor de cultuursector hebben besteed binnen de eigen organisatie. Een projectleider en een interim-directeur zouden elk een ton hebben ontvangen. En een groot deel van het bedrag zou naar andere managers zijn gegaan.

Het stadhuis in Bergen op Zoom

Het stadhuis in Bergen op Zoom

Dat meldt Omroep Brabant nadat het nieuws donderdagavond aan het licht kwam tijdens een commissievergadering van de gemeente Bergen op Zoom. De culturele instellingen hebben volgens de regionale nieuwssite maar een klein deel van het steunbedrag ontvangen, zo’n 44.000 euro. Zo’n zes en een halve ton is niet besteed aan de cultuursector in de gemeente.

’Zelfverrijking’

Tijdens de vergadering vlogen termen als ’zelfverrijking’ en ’creatief boekhouden’ over tafel. „Wij krijgen signalen dat grote groepen zzp’ers niet eens zijn benaderd”, aldus PvdA-raadslid Adam Ahajaj.

„Hier gaat iets enorm mis. Het geld is bedoeld om de ellende voor de cultuursector te verlichten. Waar is de gemeente mee bezig?”, vraagt Joost Pals van Lokaal Realisme zich woedend af.

De vergadering werd kort nadat het nieuws naar buiten kwam geschorst. Welke consequenties het zal hebben voor de verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden is nog niet duidelijk.

Van der Velden zegt erg geschrokken te zijn van het nieuws. De wethouder zegt pas later, vermoedelijk volgende week, te willen verklaren waarom er 516.000 euro is besteed aan de salarissen van topambtenaren.

De gemeenteraad heeft inmiddels een debat aangevraagd, waarin het de wethouder stevig wil ondervragen.