Nieuws/Binnenland
2766711
Binnenland

Actie Rode Kruis tegen filmers

’Gast!! Stop met ongeluk filmen. Ga helpen!’

DEN HAAG - Bijna 90 procent van de Nederlanders vindt het niet acceptabel dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk, zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Ga liever helpen, vraagt de organisatie.

Het Rode Kruis lanceert een campagne via sociale media. Te zien is dat een jongeman vol trots aankondigt zijn rijbewijs te gaan ophalen, een ongeluk ziet gebeuren en in een reflex naar zijn camera grijpt. Volgers zijn attenter: „Gast, wat doe je?? Ga helpen!!!!”

,,Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden”, zegt Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis.

„Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang.”

Onderzoek

Hoewel 88 procent van de ondervraagden vindt dat filmen na een ongeluk op straat echt niet kan, zou een derde van de ondervraagden de filmers niet vragen daarmee te stoppen.

Verder stelt 68 procent dat er noodsituaties zijn waarin zij filmen door omstanders wel nuttig vinden. Beelden kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijsvoering, bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie.

Aan het onderzoek deden zevenhonderd mensen mee. Volgens het Rode Kruis betreft het een representatief onderzoek