Nieuws/Binnenland
2769971
Binnenland

Criminelen stelen bankgegevens via nep-app PostNL

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

SLIEDRECHT - Cybercriminelen hebben een app gemaakt die van PostNL lijkt te zijn. Als mensen die nietsvermoedend installeren, proberen de makers wachtwoorden van internetbankieren in handen te krijgen, zodat ze geld kunnen stelen. Meer dan zeshonderd Nederlanders hebben een link naar de app geopend, zegt beveiliger ESET. Het is niet bekend hoeveel van hen daadwerkelijk de app hebben geïnstalleerd en hoeveel geld zij kwijt zijn geraakt.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

De oplichters benaderen mensen via sms en sociale media. Ze sturen de beoogde slachtoffers een link naar de plaats waar ze de nep-app kunnen downloaden.

De app kan niet alleen de wachtwoorden van gedupeerden bijhouden, maar onderschept ook binnenkomende sms’jes. Daarmee kan hij zogeheten tweefactorauthenticatie omzeilen. Banken gebruiken dat systeem zodat mensen veilig geld kunnen overmaken. Verder steelt de app contactlijsten en stuurt hij zelf sms’jes naar anderen, zodat hij zich verder kan verspreiden. Ook probeert hij virtueel geld, zoals bitcoin, te stelen.

ESET weet niet wie achter de nep-app zitten.