Nieuws/Buitenland
277009
Buitenland

Familie Wallenberg sleept FSB voor rechter

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg

MOSKOU - Familieleden van de Zweedse oorlogsheld Raoul Wallenberg hebben woensdag in Moskou een rechtszaak aangespannen tegen de Russische geheime dienst FSB. De nabestaanden eisen inzage in gecensureerde documenten die licht kunnen werpen op het lot van Wallenberg.

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg (1912) was een Zweedse diplomaat die in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Hongaarse Joden het leven redde. Hij werd in 1945 door Sovjet-soldaten gevangen genomen en afgevoerd. Jarenlang bleef zijn lot verborgen. In een Russisch rapport staat dat hij in juli 1947 in Moskou in de beruchte Loebjanka-gevangenis, die werd beheerd door de geheime dienst KGB, stierf. In oktober 2016 werd hij in Zweden formeel doodverklaard.

Zowel de sterfdatum als de oorzaak van Wallenbergs overlijden is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Zijn nicht Marie Dupuy meent dat de Russische archieven documenten bevatten die licht op het lot van haar oom kunnen werpen. De FSB, de opvolger van de KGB, heeft nog niet op het bericht gereageerd.