Nieuws/Buitenland
2770819
Buitenland

’Tien mannen in Zanzibar opgepakt wegens homoseksualiteit’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Pongwe - Tien mannen zijn in Pongwe, op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar, opgepakt omdat ze homoseksueel zouden zijn. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De mannen werden opgepakt op het strand nadat de politie een tip had gekregen over een homohuwelijk. Volgens Amnesty International zitten de mannen vast zonder aanklacht. De arrestatie volgde kort na een politieoptreden tegen homo’s.

Klopjacht

De Tanzaniaanse regering heeft maandag afstand genomen van een geplande jacht op homoseksuelen. Die was aangekondigd door een hoge regionale bestuurder, met internationale ophef tot gevolg.

Paul Makonda, regionaal commissaris voor miljoenenstad Dar es Salaam, kondigde vorige week de oprichting aan van een omstreden team. Dat moest jacht gaan maken op homoseksuelen, prostituees en internetcriminelen. Makonda zei al een lijst te hebben met namen van vermeende homo's.

Lange gevangenisstraffen

Homoseksuelen kunnen in Tanzania lange gevangenisstraffen krijgen. Toch voelde de regering zich geroepen afstand te nemen van Makonda. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de bestuurder niet de officiële positie van de regering uitdraagt.