Nieuws/Buitenland
2773517
Buitenland

Trump dreigt Democraten met tegenonderzoeken

President Trump

President Trump

WASHINGTON - Als de Democraten hun nieuw verworven meerderheid in het Huis van Afgevaardigden gaan gebruiken om allerlei onderzoeken naar Donald Trump en zijn entourage te beginnen, zal dat volgens de president niet onbeantwoord blijven. „Dan zullen wij gedwongen zijn om onderzoeken te overwegen naar alle lekken van geheime informatie en veel andere zaken vanuit de Senaat”, aldus Trump via Twitter.

President Trump

President Trump

Het was zijn eerste inhoudelijke reactie op de verkiezingsuitslag. De Democraten krijgen de meerderheid van de zetels in het Huis in handen. Dat geeft ze de mogelijkheid om onderzoeken in te stellen naar bijvoorbeeld de belastingpapieren van de president, waar Democratische politici al langer op azen. Maar in de Senaat behouden de Republikeinen hun meerderheid.

Trump vindt dat zijn Republikeinse Partij lof verdient voor de verkiezingsuitslag. Over „pratende hoofden” op televisie die daar anders over denken zegt Trump dat ze aan „nepnieuws” doen.

Voor Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, had Trump opmerkelijk warme woorden. „In alle eerlijkheid, Nancy Pelosi verdient het om tot voorzitter te worden verkozen door de Democraten. Als ze het haar lastig maken, zullen we misschien wat Republikeinse stemmen toevoegen. Ze heeft deze grote eer verdiend”, twitterde de president.