Nieuws/Binnenland
277603884
Binnenland

Amsterdamse oud-politiechef bestraft na fraude met tickets

Ad Smit

Ad Smit

AMSTERDAM - De ontslagen politiechef Ad Smit (68) hoeft niet de gevangenis in. De officier van justitie eiste twee weken geleden in de rechtbank negen maanden celstraf voor het verlenen van concert- en voetbalkaarten aan familieleden, inclusief etentjes bij Maison van de Boer. Hij moet van de rechter wel een maximale werkstraf uitvoeren van 240 uur.

Ad Smit

Ad Smit

Ad Smit gaf als districtschef van de omgeving Bijlmer tussen 2009 en 2014 kaartjes weg aan collega’s voor concerten in de Ziggo Dome en voor Ajax in de ArenA. Dat werd weggezet als representatiekosten. Bij de politie werd er al die jaren niet al te veel woorden aan vuilgemaakt, omdat Smit zijn eigen administratie deels moest goedkeuren en altijd binnen het budget bleef.

Seizoenskaarten Ajax

Alleen het uitdelen van kaartjes op kosten van de politie ging steeds verder. Volgens de verklaringen van zijn vader en dochter gingen die geregeld op de seizoenkaarten van de politie naar Ajax. En zijn andere kinderen maakten ook gebruik van de concertkaartjes die hun vader kon regelen. Hoewel de politie berekende dat het waarschijnlijk om 49.150 euro aan kaartjes en etentjes ging, achtte de rechtbank dat niet bewezen. Smit moet 2130 euro terugbetalen.

In 2018 leverde het in ieder geval al oneervol ontslag op bij de politie. Ad Smit zou al met pensioen gaan, maar toen de politie erachter kwam hoe hij gemeenschapsgeld had verkwist, stuurde ze hem alsnog met een smet weg. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij Smit, die voorhield dat vele collega’s en ook officieren van justitie gretig kaartjes afnamen.

Handtekening vervalst

De rechtbank achtte daarnaast bewezen dat Ad Smit een handtekening had vervalst onder een leningsovereenkomst. Dat alles had wellicht tot een gevangenisstraf kunnen leiden, maar de rechtbank zag ook verzachtende omstandigheden. Zo moest Smit veel te lang wachten voordat de rechtszaak eindelijk werd behandeld. Maar liefst 27 maanden, hield de rechter tijdens de uitspraak voor.

Ad Smit was niet bij de uitspraak aanwezig. Maar de straf viel hem mee. Hij gaf twee weken geleden aan dat hij vreesde voor zijn bestaan als hij als politiechef een gevangenisstraf zou krijgen.