Nieuws/Binnenland
2776156
Binnenland

Weerzinwekkende behandeling slachtoffers

Hof krijgt webcampedo Aydin C. niet aan het praten

Aydin C. zit zwijgend en onderuitgezakt op zijn stoel bij het hoger beroep.

Aydin C. zit zwijgend en onderuitgezakt op zijn stoel bij het hoger beroep.

Amsterdam - Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdagochtend tevergeefs geprobeerd Aydin C. aan het praten te krijgen. De veroordeelde webcamafperser zat onderuitgezakt in zijn stoel, reageerde niet op vragen en negeerde vragen van zowel de raadsheren als het Openbaar Ministerie (OM).

Aydin C. zit zwijgend en onderuitgezakt op zijn stoel bij het hoger beroep.

Aydin C. zit zwijgend en onderuitgezakt op zijn stoel bij het hoger beroep.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 9.00 uur).

,,Is het nou niet moeilijk om steeds niets te zeggen?", vroeg de voorzitter van het hof na het doornemen van de eerste afpersingszaken. ,,Het lijkt mij zo eenzaam om niet te spreken. U zit nu vijf jaar vast en nog kunt u er niet doorheen breken. Als ik het dossier zo doorneem, dan denk ik: die man moet heel eenzaam zijn. Ik heb daar wel mee te doen, met die eenzaamheid."

Maar C. gaf geen krimp, de ogen gericht op het papierwerk voor hem en vooral druk met aantekeningen maken. ,,De weerzin spat er vanaf bij u", aldus een van de raadsheren. ,,U doet uw best een ongeïnteresseerde indruk te maken, schrijft af en toe wat op, zit onderuit. Maar klopt het dat u hier niets van wilt weten? Voelt u zich niet uitgedaagd het gesprek aan te gaan? Bent u er bang voor?"

Een halve minuut later moest ze constateren dat elke reactie uitbleef, zoals ook de derde raadsheer ondervond. ,,U heeft ons een tunnelvisie-hof genoemd. Maar dit hele dossier maakt ons juist heel nieuwsgierig. Wij proberen weg te blijven uit die tunnel. Ik wil u nog meegeven dat zo'n hoger beroep de laatste kans is nog iets over de feiten te zeggen, al die vragen van ons te beantwoorden. Maar u geeft ook mij geen sjoege. Dat vind ik oprecht jammer."

C. is donderdag verplicht aanwezig bij zijn strafzaak, nadat hij maandag was weggebleven. Kort na aanvang zegde hij het vertrouwen in het hof op en kondigde hij aan vragen niet te beantwoorden.

Geen inzage in onderzoek

Aydin C. krijgt in hoger beroep geen inzage in de berg met digitale onderzoeksinformatie in zijn zaak, zo heeft het gerechtshof donderdag bepaald.

C. deed maandag via zijn advocaat Robert Malewicz een ultieme poging om toegang tot het materiaal te krijgen, nadat het hof vergelijkbare verzoeken eerder had afgewezen. Volgens C. heeft hij het nodig om zijn onschuld te kunnen aantonen.

Het hof vindt echter dat C. er niet in is geslaagd de noodzaak van zijn verzoek aan te tonen. Eerder zei het Openbaar Ministerie (OM) al dat ,,alle belastende én ontlastende informatie die voor de strafzaak van belang is", aan de processtukken is toegevoegd.

Gerechtelijke dwaling

In een verklaring zei hij dat hij ,,inmiddels vijf jaar onschuldig vastzit als gevolg van een gerechtelijke dwaling” en dat de informatieachterstand voor zijn verdediging enorm is doordat inzage in belangrijke stukken wordt geweigerd. Hij sprak van een ,,tunnelvisie-hof” en zei - net als eerder bij de rechtbank - zijn verdediging het woord te laten voeren. ,,Ik erken dit hof niet. Als mij iets gevraagd wordt, zal ik zwijgen.”

Hoger beroep

In de rechtbank van Amsterdam dient donderdagochtend het hoger beroep in de zaak van webcamafperser Aydin C. De Tilburger verleidde 34 meisjes en 5 homoseksuele mannen tot seksuele handelingen voor de webcam, en chanteerde ze daarna met de beelden.

C. kreeg vorig jaar bijna elf jaar cel wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en drugsbezit.

De rechters vielen over de weerzinwekkende behandeling van zijn slachtoffers. C. dreigde hun levens te verwoesten. Als meisjes niet deden wat hij zei, dan vertelde hij dat „de hel zou losbreken.”

Dat ging zelfs zo ver dat hij een meisje toebeet: „Ik zal zover gaan, dat je jezelf zal doden, bitch.” Als het meisje aangeeft dat zij daartoe in staat is, meldt hij ’you’re choice!’ met een lachende emoticon erachter.

Hij verwees nota bene naar de 15-jarige Amanda Todd, die zichzelf in 2012 daadwerkelijk van het leven beroofd.

Amanda Todd

Amanda Todd, een van zijn vermeende slachtoffers, bezwijkt onder de druk van het vertoonde materiaal op internet. Voor die afpersing wordt C. later in Canada berecht.

De Canadese Todd toonde vlak voor haar dood in een hartverscheurende video haar verhaal met briefjes. Na haar overlijden werd het filmpje tientallen miljoenen keren bekeken. Er werden meerdere reportages over Todd gemaakt.

OM ook in beroep

De officieren van justitie maakten er destijds geen geheim van dat ze vinden dat die hoogst mogelijke straf nauwelijks recht doet aan de ernst van Aydin C.’s acties. De wet verbiedt echter het ongelimiteerd stapelen van straffen voor de verschillende strafbare feiten. Zowel de verdachte als het openbaar Ministerie (OM) zijn in hoger beroep gegaan.