Nieuws/Binnenland
2776276
Binnenland

Tesla-fan vecht boetes aan om gebruik smartphone

Mag je je mobiel gebruiken in Tesla met autopilot?

Vincent Everts in zijn Tesla.

Vincent Everts in zijn Tesla.

Utrecht - Vincent Everts vocht donderdag in de rechtbank in Utrecht twee boetes aan die hij kreeg voor het rijden terwijl hij zijn smartphone in de hand had „om te werken.” De boetes werden hem opgelegd op 10 en 16 oktober 2017 toen hij tijdens het rijden gebruik maakte van Tesla’s zelfsturingsfunctie.

Vincent Everts in zijn Tesla.

Vincent Everts in zijn Tesla.

LIVE – Verslaggever John Maes is bij de rechtszaak aanwezig. Zijn tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 9.00 uur)

Everts wilde aantonen dat rijden met een autopilot zeven keer veiliger is dan rijden met handen aan het stuur en 140 keer veiliger dan een bestuurder met een smartphone aan de hand.

Volgens het Openbaar Ministerie stond de vraag centraal of je als Tesla-rijder dingen mag die andere bestuurders niet mogen.

Everts betoogde tijdens de zitting dat bestuurders soms „rampzalig” rijden. Een Tesla met autopilot zorgt volgens hem voor veel minder ongelukken. Everts noemt de wetgeving „achterhaald”.

De zittingsvertegenwoordiger van het OM vraagt wat een autopilot nog niet kan. „In de stad rijden en een agent die een stopteken geeft op een vluchtheuvel herkennen”, zo antwoordt Evers. „Tesla zegt: hou je handen aan het stuur, maar dat zijn ze wettelijk verplicht.”

Tijdens de zitting gaat het OM niet mee in het pleidooi van Everts. Everts was bestuurder en hield een telefoon vast. Het OM haalt ook een citaat van Tesla-oprichter Elon Musk aan, die stelde dat bestuurders onoplettend kunnen worden.

Everts toonde zich toch tevreden na de zitting, ondanks dat de rechter duidelijk niet veel zin had in een showproces.

De uitspraak volgt op 22 november.