Nieuws/Buitenland
2776318
Buitenland

Senatoren: onderzoek Mueller moet doorgaan

FBI-directeur Robert Mueller (links) en Donald Trump (rechts).

FBI-directeur Robert Mueller (links) en Donald Trump (rechts).

WASHINGTON - Nu Donald Trump zijn minister van Justitie Jeff Sessions aan de kant heeft gezet, is de grote vraag wat er gaat gebeuren met het onderzoek van voormalig FBI-directeur Robert Mueller. Als speciaal aanklager heeft hij verregaande bevoegdheden om de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen 2016 tegen het licht te houden. Democratische politici maken zich ernstig zorgen. Maar ook de eerste Republikeinse senatoren hebben zich inmiddels uitgesproken.

FBI-directeur Robert Mueller (links) en Donald Trump (rechts).

FBI-directeur Robert Mueller (links) en Donald Trump (rechts).

Zo zei Mitt Romney, die in 2008 de Republikeinse presidentskandidaat was, dat het „van groot belang is dat het belangrijke werk van het ministerie van Justitie doorgaat en dat het Mueller-onderzoek ongehinderd wordt afgerond.” Romney werd tijdens de Congresvekiezingen herkozen als senator voor Utah.

Ook senator Susan Collins waarschuwde dat de regering Mueller niet mag belemmeren. „Speciaal aanklager Mueller moet de ruimte krijgen om zijn werk zonder tussenkomst af te maken”, reageerde ze als een van de eersten.

Sessions zelf hield afstand van het onderzoek, nadat hij zelf in opspraak was geraakt vanwege contacten met de Russische ambassadeur in de VS. Muellers inspanningen moeten onder meer duidelijk maken of mensen uit Trumps campagneteam ongeoorloofde banden hadden met Russen die de verkiezingen wilden beïnvloeden. Het toezicht was in handen van onderminister Rod Rosenstein, maar wordt nu de verantwoordelijkheid van waarnemend minister Matthew Whitaker.

Democratisch leider in de Senaat Chuck Schumer vindt dat ook Whitaker zich niet met het onderzoek moet bemoeien, omdat hij zich er eerder negatief over heeft uitgelaten. Trump heeft het onderzoek van Mueller een heksenjacht genoemd. Whitaker gebruikte dat woord vorig jaar ook, zij het indirect. Hij schreef destijds dat „er serieuze zorgen zouden kunnen rijzen dat het onderzoek van de speciaal aanklager niets dan een heksenjacht is”, als Mueller zonder formele uitbreiding van zijn taak de financiën van de president onder de loep zou nemen.