Nieuws/Buitenland
2776422
Buitenland

’Dader schietpartij VS was ex-marinier’

THOUSAND OAKS - De dader van de schietpartij in een bar in de Amerikaanse staat Californië is een 29-jarige ex-marinier. Het gaat om Ian Long, zo melden Amerikaanse media. Hij schoot zeker twaalf mensen dood.

Ook de schutter zelf heeft het niet overleefd. Een lokale sheriff zegt dat de dader waarschijnlijk zelfmoord pleegde en een handpistool gebruikte bij zijn daad. Het motief is nog onduidelijk.

Getuigen zeggen dat een man de bar ’Borderline’ binnenliep en het vuur opende. Op dat moment zouden honderden mensen aanwezig zijn geweest in de horecazaak. Twee huilende vrouwen vertelden journalisten hoe opeens schoten klonken terwijl een linedance gaande was. Daarna zou paniek zijn uitgebroken. „We zagen schoten en rook. Hij schoot op alles, zelfs de speakers.”

Dertig schoten gelost

De dader zou zo’n dertig schoten hebben gelost. Er klonken nog steeds schoten toen de politie arriveerde. Een van de doden is de politieman die als eerste ter plaatse was, meldde president Donald Trump. Hij prees in een reactie „de grote moed” van de politie en sprak zijn medeleven uit met slachtoffers en hun families.

Agenten die de bar binnengingen, ontdekten dat mensen zich overal hadden verstopt. Omstanders hadden een veilig heenkomen gezocht in toiletten en op zolder. Anderen waren weggerend en vroegen om medische hulp bij een nabijgelegen tankstation. Op foto’s is te zien dat gevluchte mensen elkaar troosten en praten met de politie.

Omgeving afgezet

De autoriteiten hebben na de schietpartij wegen in de omgeving afgezet en een helikopter het luchtruim ingestuurd. Agenten schreeuwden tegen omstanders dat ze afstand moesten houden. Thousand Oaks ligt zo’n 50 kilometer ten westen van Los Angeles. In de getroffen bar stond een country-avond voor studenten op het programma, meldt NBC Bay Area.