Nieuws/Buitenland
2776741
Buitenland

Spaanse politie: moord op premier voorkomen

De Spaanse premier Pedro Sánchez.

De Spaanse premier Pedro Sánchez.

MADRID - De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen een moordaanslag op de Spaanse premier Pedro Sánchez voorkomen. De Catalaanse krant el Périodico meldt dat de 63-jarige verdachte Manuel Murillo Sánchez heet en vroeger een topatleet was. Hij won in de jaren negentig veel hardloopwedstrijden, waaronder ultramarathons van 100 kilometer.

De Spaanse premier Pedro Sánchez.

De Spaanse premier Pedro Sánchez.

De verdachte zou de 46-jarige socialistische premier hebben willen vermoorden, omdat de regering plannen heeft het lichaam te verplaatsen van oud-dictator Franco, die in 1975 overleed. De resten van de dictator liggen in een groot mausoleum nabij Madrid. Volgens de krant el Periódico was zijn vader in de jaren 60 en 70 burgemeester in Vallès Occidental, nabij Barcelona, en een aanhanger van Franco.

In de woning van de verdachte in de Catalaanse plaats Terrassa vond de politie zestien vuurwapens. Hij had een wapenvergunning en werkte voor een privaat beveiligingsbedrijf. Volgens Spaanse media heeft hij zijn moordplan in een groep op WhatsApp aangekondigd. Hij zit al drie weken vast, maar politie en justitie in Barcelona maakten zijn aanhouding pas donderdag bekend.

Volgens de voorzitter van de lokale schietclub in Terrassa is Sánchez ,,een ronduit middelmatige schutter''. Hoe vergevorderd zijn moordplannen waren, is onduidelijk. De man zou een verleden hebben van psychische problemen en in extreemrechtse kringen verkeren, bericht el Périodico.