Nieuws/Binnenland
2779572
Binnenland

Kritiek van advocaten en brancheorganisatie

’Aangifte misbruik op crèche niet serieus genomen’

AMSTERDAM - De politie ontmoedigt ouders om aangifte te doen over misbruik op de kinderopvang. Dat stelt belangenclub BOinK. Zedenadvocaten herkennen het beeld. „Dan wordt er gezegd: het is moeilijk te bewijzen. Het zijn kleine kinderen. Fantasie en spel lopen door elkaar”, zegt Richard Korver, die voorzitter is van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers.

„We zien dat er weinig is geleerd van eerdere grote zaken”, vertelt Korver tegen RTL Nieuws. Hij zegt dat vaak ’snel wordt besloten’ om een zaak te seponeren, zonder fatsoenlijk onderzoek. „Dat is ook wat ik van collega’s hoor.”

Ouders hebben vaak het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. „Dat is een dubbele klap”, zegt Gjalt Jellesma van BOinK. „Eerst vertelt je kind je iets dat je nooit van je kind zou willen horen. Dan moet je ermee naar buiten en word je niet serieus genomen. Dat is echt verschrikkelijk. Echt heel kwalijk.”

Ouders krijgen vaak te horen dat aangifte doen geen optie is: verhoren van kinderen onder de vier jaar is moeilijk. De politie zegt dan niets te kunnen betekenen. Twee anonieme ouders noemen dat een ’vrijbrief voor degenen die kwaad willen’ en ’een vogelvrijverklaring van kinderen tot vier jaar’.

De politie reageert dat het alle meldingen serieus neemt, maar eerlijk wil zijn over haalbaarheid. „Mensen ervaren dat soms als een ontmoediging, maar dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Jan de Jong van de zedenpolitie Amsterdam.