Nieuws/Buitenland
27822461
Buitenland

President en premier Mali treden af na gevangen te zijn gezet

Bah Ndaw, de president van Mali.

Bah Ndaw, de president van Mali.

BAMAKO - De Malinese president en premier hebben volgens een woordvoerder van de vicepresident bekendgemaakt af te treden. President Bah Ndaw en premier Moctar Ouane werden dinsdag gevangengezet door vicepresident en legerleider Assimi Goita. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept unaniem op tot hun „veilige, onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating” en de directe terugkeer van militairen en veiligheidstroepen naar hun barakken.

Bah Ndaw, de president van Mali.

Bah Ndaw, de president van Mali.

Ndaw en Ouane zitten vast op een militaire basis buiten hoofdstad Bamako. Zij kwamen vorig jaar aan de macht als onderdeel van een overgangsregering die werd ingesteld na een militaire staatsgreep die werd geleid door Goita. De vicepresident heeft nu weer een machtsgreep gedaan, omdat er aan het leger gelieerde ministers werden ontslagen door Ndaw en Ouane.

„De onderhandelingen over de vrijlating van de president en de premier en over het vormen van een nieuwe regering zijn in volle gang”, aldus een woordvoerder van Goita.

Lokale media melden dat de junta van plan is om de grenzen te sluiten en een avondklok in te stellen. In Mali is het al lange tijd onrustig door jihadistische bendes die aanvallen uitvoeren op dorpen, steden en legerbases. De VN-Veiligheidsraad overlegt woensdag over de situatie in het Afrikaanse land. Veel internationale leiders hebben al om de vrijlating van de president en premier gevraagd.