Nieuws/Binnenland
2783014
Binnenland

’Toto overleeft hogere kansspelbelasting’

DEN HAAG - De Toto blijft bestaan, ook als de kansspelbelasting op sportweddenschappen die in de winkel worden afgesloten, flink omhoog gaat. Daar is staatssecretaris Menno Snel (Financiën) van overtuigd, zei hij vrijdag tijdens een debat over het belastingplan van het kabinet.

De Nederlandse Loterij, de staatsdeelneming achter kansspelen als de Toto, Lotto en Staatsloterij, waarschuwde onlangs dat de Toto kan verdwijnen als gevolg van de hogere belasting. Voor het kansspel gaat hetzelfde belastingregime gelden als voor bijvoorbeeld casino’s en gokspelletjes die online worden aangeboden. Daarmee zou het spel in één klap verliesgevend worden.

Snel denkt evenwel dat het zo’n vaart niet zal lopen, ook omdat het kabinet het belangrijk vindt dat de Toto blijft bestaan. Het spel, waarmee bij de sigarenboer om de hoek gewed kan worden op de uitslagen van onder meer voetbalwedstrijden, kan immers gokkers weghouden bij veelal illegale alternatieven waar de overheid geen zicht op heeft.

De staatssecretaris gaat ervan uit dat de Nederlandse Loterij de Toto, zij het met de nodige aanpassingen, kostendekkend kan blijven aanbieden. Hij kan er ook mee leven als een lagere winstgevendheid voor het gokbedrijf ten koste gaat van de staatskas. „Als aandeelhouder neem ik het het voor lief als ik daardoor minder dividend krijg”, aldus Snel.