Nieuws/Buitenland
2785317
Buitenland

Turkije deelt tapes Khashoggi met bondgenoten

ISTANBUL - Turkije heeft bandopnames met details over de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi overhandigd aan bondgenoten en aan Saudi-Arabië. President Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag dat de opnamen zijn verstrekt aan de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Turkse bronnen gaven eerder al aan dat de autoriteiten beschikken over geluidsopnamen waarop de moord op de criticus van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is vastgelegd. Volgens Erdogan hebben de betrokken landen de opnamen beluisterd. „Ze weten ervan”, zei Erdogan.

Khashoggi, columnist van de Washington Post, bezocht op 2 oktober het Saudisch consulaat in Istanbul en is sindsdien spoorloos. Zeker is dat hij is vermoord, volgens de Saudische aanklager Saud al-Mojeb in een vooropgezette aanval. Erdogan beschuldigde Mojeb ervan samenwerking te weigeren en het onderzoek te dwarsbomen.

De Turkse president roept Saudi-Arabië op de namen te noemen van de vijftien mensen die enkele dagen voor de moord op Khashoggi als team naar Istanbul reisden. „Er is geen reden het onderzoek te frustreren. Zij weten wie de dader is - of de daders zijn - onder die vijftien mensen. De Saudische regering kan dit oplossen door deze vijftien mensen te laten praten.”

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron zijn het volgens een Franse presidentiële bron eens dat de Saudische regering opening van zaken moet geven over de moord op Khashoggi. Aan de andere kant willen ze verdere destabilisatie in het Midden-Oosten voorkomen en hopen ze dat de kwestie een oplossing voor Jemen dichterbij kan brengen.