Nieuws/Binnenland
2785320
Binnenland

’Gay Pride doel Arnhemse terreurgroep’

Arnhem - De zeven mannen die eind september zijn aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag, hadden de Amsterdam Pride op het oog als potentieel doelwit. Volgens justitie waren de voorbereidingen echter nog niet zover gevorderd dat er al een concreet doel in beeld was.

Volgens bronnen van nieuwszender RTL zou de aanval uitgevoerd worden met bomgordels en kalasjnikovs. Een politie-infiltrant sprak op station Arnhem af met hoofdverdachte Hardi N. met de belofte dat hij wapens kon leveren.

Hardi N. zou de Gay Pride –zoals de Amsterdam Pride beter bekend staat- hebben genoemd als plek om toe te slaan. Hij dacht echter dat het evenement eind augustus wordt gehouden. In werkelijkheid is dat eind juli tot begin augustus.

De Pride is vaker genoemd als doelwit voor IS-terroristen. Vorig jaar onthulde ’antijihadblogger’ Azazel van den Berg dat op Telegram-groepen een lijst circuleerde met Nederlandse evenementen waar extremisten konden toeslaan. Behalve de Pride werden daar onder meer het vuurwerkfestival in Scheveningen, Parkpop en North Sea Jazz genoemd.