Nieuws/Buitenland
278919861
Buitenland

Poolse wetenschappers ontdekken ’eerste’ zwangere mummie

WARSCHAU - Poolse wetenschappers denken een wereldprimeur in handen te hebben met de ontdekking van een zwangere mummie. De zwangerschap werd ontdekt bij een scan van het circa 2000 jaar oude lichaam.

Een betrokken archeoloog vertelde dat ze op röntgenfoto’s iets zag wat haar als moeder van drie kinderen bekend voorkwam: een kleine voet. Onderzoekers stelden later vast dat zich een foetus bevindt in het lichaam van de dode vrouw, die vermoedelijk in de 20 was.

Het onderzoeksteam spreekt over een unieke vondst. „We hebben geen vergelijkbare gevallen kunnen vinden. Dat betekent dat ’onze’ mummie de enige in de wereld is waarbij een foetus is vastgesteld”, jubelde een andere deelnemer aan het project.

De mummie is in de negentiende eeuw naar Polen gehaald en wordt geëxposeerd in een museum in Warschau. Aanvankelijk werd gedacht dat het ging om de stoffelijke resten van een mannelijke geestelijke die leefde in de eerste eeuw voor of na Christus.

Wetenschappers houden er nu rekening mee dat het lichaam veel ouder is. De foetus zou tussen de 26 en 30 weken oud zijn geweest op het moment dat de vrouw overleed. Het is nog onduidelijk wat haar precies het leven heeft gekost. Onderzoekers hopen dat nog te kunnen achterhalen.