Nieuws/Buitenland
2790538
Buitenland

Kritiek op Zwitsers leger wegens declaraties

Een helikopter van het Zwitsers leger.

Een helikopter van het Zwitsers leger.

ZURICH - Echtgenotes die met helikopters naar een diner worden gevlogen, dure gouden munten als geschenk, drinkfeesten op kosten van de staat: het Zwitserse leger krijgt veel kritiek vanwege buitensporige onkostendeclaraties. Zoals de Zwitserse krant Tages-Anzeiger maandag meldde, gingen de afgelopen jaren verschillende diners gepaard met veel wijn en borrels.

Een helikopter van het Zwitsers leger.

Een helikopter van het Zwitsers leger.

De Zwitserse strijdkrachten hebben inmiddels gezegd dat er al een nieuwe richtlijn van kracht is na een interne evaluatie van de incidenten, met als doel een „culturele verandering in de behandeling van uitgaven” in te luiden. Daarom mogen familieleden niet langer worden uitgenodigd op kosten van de staat en mag alcohol alleen binnen redelijke grenzen worden geserveerd.

Volgens de krant werden de partners van belangrijke militairen regelmatig uitgenodigd voor diverse evenementen en werden ze daar door helikopters naartoe gevlogen. De focus ligt vooral op het voormalige hoofd logistiek van het leger, die naar verluidt zichzelf een gouden munt uit de negentiende eeuw ter waarde van ruim 1055 euro als afscheidscadeau gaf.